Peter’s grafsteen

17 maanden na zijn overlijden is de echte grafsteen voor onze Peter klaar en geplaatst op zijn graf op de begraafplaats de Roosdoncken.

Peter was een zeer kleurrijk persoon en dat wilden we ook met zijn grafsteen laten zien. Hij hield erg van mooie dingen, waaronder ook mozaïek. We hebben Marloes Hardeman gevraagd een ontwerp voor een mozaïek te maken, waarin allerlei elementen uit zijn leven te zien zijn.

Het mozaïek toont allerlei aspecten uit Peter’s leven:

De natuur in verre landen waar hij zo veel van hield en genoot op zijn reizen: Palmbomen,  de zon en het licht. De spiegel, in het hart van de zon, symboliseert alles wat hij ons teruggeeft in herinneringen, verhalen en alle momenten die we met hem beleefd hebben.  Hij hield ook erg van het water, van zwemmen, lopen langs verre stranden en van watervallen. Zijn grootste passie was: dieren. Dit wordt gesymboliseerd door de papegaai, die ook op zijn rouwkaart stond.

De woorden rondom het mozaïek passen helemaal bij Peter:

GELIEFD: Hij was onze geliefde zoon, geliefde broer, geliefd kleinkind, geliefde zwager, geliefde neef, geliefde vriend, geliefde collega, maar bovenal geliefd mensenkind van God.

BIJZONDER: Peter was niet een persoon van 12 in een dozijn, hij was in heel veel opzichten bijzonder. Soms kon je die bijzonderheid waarderen en soms kon je je eraan ergeren. Hij was bijzonder in zijn kleding, bijzonder in zijn schoenen keus, bijzonder in zijn uitdrukkingen en opvattingen. Vooral nu hij hier niet meer is, missen we zijn bijzondere aanwezigheid met zijn onverwachte reacties. Het is zo stil en saai geworden zonder hem.

VOL HUMOR: Hij kon heel aanstekelijk lachen. Heel veel mensen zullen zijn mooie lach herinneren. Op het schilderij van hem staat hij ook afgebeeld met zijn karakteristieke grijns. Hij zag vaak de humor van dingen in en kon op een grappige manier mensen typeren met een treffende gekke uitdrukking.

VIER HET LEVEN: In de 26 jaar dat hij geleefd heeft, heeft hij het leven ten volle geleefd. We houden dit beeld voor ons en trachten dit onszelf steeds voor te houden, hoe moeilijk dit vaak ook is.

De grafsteen is ruw afgebroken, afgekapt. Dit symboliseert het plotseling afgekapte leven van Peter. Zijn leven was nog niet af, hij had nog zoveel plannen. Toch hebben we in het afgekapte stuk bloemen geplaatst, symbool van leven.

De begraafplaats “de Roosdoncken” is gelegen aan de Broekdijk in Nuenen, naast huisnummer 7. Zijn graf ligt op het eerste pad links onder de lantaarn, vlak voor het bruggetje. De begraafplaats is vanaf de parkeerplaats altijd open, de toegang ligt achter de heg van de parkeerplaats.